ETF’s en beleggingsfondsen zijn handige producten voor particuliere beleggers om vermogen mee op te bouwen.
Je kunt ze makkelijk kopen en verhandelen. Ook bieden ze maximale spreiding tegen lage kosten.
Business Insider speurde naar 20 unieke ETF’s en beleggingsfondsen met focus op wereldaandelen op de beurzen van Euronext.
Ook zetten wij de belangrijke kenmerken van deze producten op een rij zoals de risico- en duurzaamheidsscores en de beheervergoeding.
Je bent zo ver gekomen dat je wilt beleggen of misschien beleg je al een tijdje. Sowieso ben je nog zeker geen prof, dus je blijft liever weg van alles wat snel te ingewikkeld of risicovol wordt.
Dan kom je vanzelf uit bij producten zoals indexfondsen (ETF’s, trackers) en beleggingsfondsen. Die zijn bedacht speciaal met particuliere beleggers in het achterhoofd.
De voordelen zijn evident. Om in deze instrumenten te beleggen is geen megavermogen nodig. Met slechts een paar tientjes kun je al je eerste ETF kopen. Beleggingsfondsen zijn eveneens toegankelijk, alhoewel moet je soms eenmalig een klein deel van je rendement weggeven aan instap- of uitstapkosten.
Het tweede pluspunt van ETF’s en beleggingsfondsen is dat je al met één product blootstelling krijgt tot honderden aandelen of obligaties. De spreiding zorgt ervoor dat je niet je geld verbrast als een paar bedrijven in je beleggingsportefeuille met tegenvallers te maken krijgen.
In dit artikel staan we kort stil bij verschillen tussen trackers en actief beheerde beleggingsfondsen. Ook geven wij een selectie van 20 ETF's en beleggingsfondsen met goede spreiding die beschikbaar zijn op de beurzen van Euronext, en met een beleggingsrekening bij je thuisbank of een broker aangeschaft kunnen worden. Euronext geeft hier een lijst van partijen die als een tussenpersoon kunnen dienen.
Gaat dit je net diep en heb je nog basisvragen over indexbeleggen, lees dan eerst onze antwoorden op 10 vragen over beleggen in ETF's.
De fiscale aspecten van beleggen laten we in dit stuk achterwege. Wil je meer weten over de mogelijke keuzes (beleggen via box 3 of via een fiscaal vriendelijke pensioenrekening) lees dan dit stuk van Business Insider. Daarin zetten we de nodige overwegingen op een rij en laten we zien wat de voordeligste optie is.
ETF's of beleggingsfondsen?
Voordat je aan de slag gaat met ETF’s en beleggingsfondsen is het goed om stil te staan bij de verschillen tussen deze twee typen producten.
- Beheerstijl. Beleggingsfondsen worden meestal actief beheerd met het doel om een specifieke benchmark oftewel een marktindex te verslaan. ETF’s houden juist een passieve beheerstijl aan, waarbij de prestatie van een marktindex nagebootst wordt.
- Kosten. Het beheer van beleggingsfondsen vereist veel meer denkwerk, analyse en voortdurende aanpassingen van de portefeuille, wat met zich een hogere beheervergoeding brengt. Het volgen van een index, zoals ETF’s dat doen, kost veel minder inspanningen en dat zien beleggers terug in lagere kosten.
- Verhandelbaarheid. ETF’s handelen net als aandelen de hele dag door en kunnen dus op elk moment dat de beurs open is, gekocht of verkocht worden. Beleggingsfondsen kunnen één keer per dag tegen één koers gekocht of verkocht worden.
- Transparantie. De beleggingsstrategie van een ETF is simpel: het geeft vrijwel dezelfde blootstelling als de index die het volgt. Beleggingsfondsen zijn minder doorzichtig omdat ze eigen regels bedenken waarom ze een bepaalde blootstelling wel of niet hebben. Het is dan moeilijker om achter te komen waar precies je beleggingsfonds op een gegeven moment in zit.
- Activaklassen. Een beleggingsfonds kan in meerdere activaklassen tegelijkertijd zitten, zoals aandelen én obligaties. ETF’s doen dat over het algemeen niet en blijven bij één activacategorie.
Maak dus een weloverwogen keuze voordat je je geld in ETF’s of beleggingsfondsen stopt.
Wereldaandelen zijn ideaal om mee te beginnen
Maar met welke ETF’s en beleggingsfondsen moet je beginnen? Er is zo veel keuze: van indextrackers die de breedste wereldindices volgen tot fondsen die zich bijvoorbeeld uitsluitend op bedrijven betrokken bij eSport en videospellen richten.
Vanwege de verschillen in inhoud lopen het risico en rendement ook behoorlijk uiteen per type ETF of beleggingsfonds.
Voor een minder ervaren particuliere belegger heeft het zin om voor een ETF of beleggingsfonds te kiezen met een zo breed mogelijke spreiding en weg te blijven van sterk gespecialiseerde producten.
In de praktijk betekent dit: een indextracker of een fonds dat een mandje van wereldwijde aandelen volgt. Onder beleggers worden deze producten ook wel wereldtrackers genoemd, omdat je daarmee een beleggingsuniversum van bedrijven uit de hele wereld tot je beschikking krijgt.
Wereldwijde ETF's en beleggingsfondsen: spreiding, kosten risico's
Om de zoektocht te versimpelen, speurde Business Insider naar de meest bijzondere ETF's en beleggingsfondsen met focus op wereldaandelen die beschikbaar zijn op de beurzen van Euronext.
Het aanbod via de beurzen geeft toegang tot een groot aanbod van ETF's en beleggingsfondsen in tegenstelling tot een beperkte selectie van populaire producten bij de Nederlandse brokers zoals DeGiro, BUX en BinckBank.
Wij kozen voor tien specialistische indextrackers en beleggingsfondsen die niet elke belegger zomaar zelf kan vinden bij de populaire aanbieders. Per product zochten we de belangrijkste kenmerken op. Hiervoor gebruikten wij gegevens van de financiële website Morningstar en essentiële beleggersinformatie per product, een speciaal document die de fondsbeheerder samenstelt.
De kenmerken hieronder kun je gebruiken om de ETF’s en fondsen met elkaar te vergelijken en sowieso is het goed om deze informatie op te zoeken voordat je een product aanschaft:
- kosten: dat zijn lopende kosten oftewel een stuk rendement dat de fondsbeheerder elk jaar zelf houdt als vergoeding voor zijn werk en dingen zoals administratie.
- # aandelen: het aantal aandelen waarin een ETF of een beleggingsfonds momenteel belegt.
- risico: dit is hoe risicovol een product is volgens de risicometer, een verplichte risicoclassificatie in Europa. De score loopt van 1 tot 7, waar 1 de laagste risicocategorie is en 7 de hoogste.
- ESG: dit geeft de duurzaamheidsscore van Sustainalytics weer, die loopt van 0 tot 50, waar 0 geen duurzaamheidsrisico’s aangeeft en 50 voor het hoogste niveau van duurzaamheidsrisico’s staat.
We keken verder of een ETF synthetisch of fysiek is, oftewel of de aandelen daadwerkelijk gekocht worden (fysiek) of dat het rendement van een index via derivaten (synthetisch) nagebootst wordt. Synthetische ETF’s zijn risicovoller omdat je daarmee een extra tegenpartijrisico loopt. In het ergste geval als de tegenpartij failliet gaat, kun je opgezadeld worden met verliezen.
Daarnaast keken we of een product passief of actief beheerd wordt. Normaal gesproken worden ETF’s altijd passief beheerd omdat ze simpelweg een index volgen. Beheerders van beleggingsfondsen houden juist doorgaans een actieve beheerstijl aan.
10 ETF's met focus op wereldaandelen op Euronext
De opties voor een belegger in ETF's zijn talloos op de beurzen van Euronext. Je kunt uit ruim 800 indextrackers kiezen.
Wij haalden uit deze lijst tien unieke ETF's met focus op wereldaandelen en kwamen tot de volgende selectie:
In deze selectie staan meerdere indextrackers met zeldzame kenmerken.
Super laag risico
We nemen de SPDR Global Low Volatility om mee te beginnen. Dit is een ETF die in zo’n 200 aandelen belegt die minder volatiel zijn. Daardoor heeft dit product een bijzonder lage risicoscore van 4.
Dit is de enige indextracker in deze selectie en de selectie die Business Insider maakte bij de populaire brokers DeGiro, BUX en BinckBank met zo’n lage risicoscore. De andere ETF’s hebben een hogere risicoscore tussen 5 en 6.
Omdat onze focus in dit geval op producten ligt die aandelen volgen, komen we vanzelf uit bij de hogere risicocategorieën. Zelfs met de meest optimale spreiding zijn aandelen een risicovollere belegging dan bijvoorbeeld obligaties.
ETF’s met een actieve beheerstijl
De twee ETF’s van Vanguard lijken op de eerste oog niet erg bijzonder maar zijn dat wel. Zij hanteren allebei een actieve beleggingsstrategie, wat zeer ongebruikelijk is voor indextrackers.
De Vanguard Global Minimum Volatility streeft net zoals de bovengenoemde ETF van SPDR naar om de onzekerheid van het rendement zoveel mogelijk te verkleinen. Maar de twee indextrackers doen dat op een andere manier.
De ETF van Vanguard wordt beheerd door een actieve fondsmanager die met behulp van een kwantitatief model de minder volatiele aandelen selecteert.
De SPDR-ETF bootst simpelweg de STOXX Global Risk Weighted Diversified 200 Index na, waarin aandelen zijn opgenomen die doorgaans minder bewegelijk zijn.
De andere ETF van Vanguard met een actieve beheerstijl hanteert een momentumstrategie. Het idee is dat aandelen die het goed doen op de beurs ook in de toekomst het goed blijven doen. Een kwantitatief model kiest dit soort ’trending’ aandelen uit en de fondsbeheerder geeft vervolgens voorkeur aan deze bedrijven.
Synthetische ETF’s
Ook staan er op de lijst twee ETF’s die geen aandelen bevatten. Dat zijn synthetische indextrackers.
Je komt er makkelijk achter of een ETF synthetisch of fysiek is, als je de essentiële beleggersinformatie erbij pakt (Key Investor Information Document of afgekort KIID in het Engels).
Zo staat in een van de eerste alinea’s van Lyxor SG Global Value Beta dat “het fonds ernaar streeft om zijn doelstelling te behalen via onrechtstreekse nabootsing door een over-the-counter swapcontract af te sluiten.”
Toch verschillen deze synthetische ETF’s ondanks een groter tegenpartijrisico qua risicoscore niet veel van de andere indextrackers. Dat gebeurt omdat de risicoscore voornamelijk de bewegelijkheid van het rendement beoordeelt. Hoe harder de koersen van de belegging stijgen of dalen, hoe groter het risico.
Tegenpartijrisico moet je dus als belegger apart inschatten.
Bijzondere duurzaamheidsstrategie
Lyxor Global Gender Equality scoort het sterkst op duurzaamheidsrisico’s. Terwijl veel ETF’s met extra aandacht voor duurzaamheid de focus redelijk breed houden op meerdere aspecten zoals milieu en de mens, richt de Lyxor-ETF zich op één specifiek onderwerp: gendergelijkheid.
Deze indextracker belegt in zo’n 150 aandelen en probeert daarmee de Solactive Equileap Global Gender Equality na te bootsten.
Unieke thema’s
Met een ETF die zich op wereldwijde aandelen richt, kun je een hoge spreiding bereiken én soms ook volgens een specifieke beleggingsovertuiging investeren. Deze twee elementen komen terug in Lyxor MSCI Millennials ESG Filtered.
Deze indextracker “streeft ernaar om de prestaties te weerspiegelen van bedrijven waarvan verwacht wordt dat ze het grootste deel van hun inkomsten uit sectoren halen die zich richten op de voorkeuren van de generatie van de ‘millenials’.”
De index die deze ETF nauwkeurig volgt is MSCI ACWI IMI Millennials ESG Filtered Index. Deze index volgt nadrukkelijk bedrijven die zich richten op onder meer bekende merken, gezondheid en fitness, sociale media en eten en uiteten. Dat zijn allemaal thema’s die de generatie van de huidige twintigers en dertigers belangrijk vindt.
Ook noemenswaardig zijn de lage beheerkosten van dit product. Beleggers in deze ETF zijn jaarlijks slechts 0,15 procent kwijt aan de beheervergoeding. Dat is het laagste tarief van onze tien indextrackers.
Deze 10 beleggingsfondsen vind je op Euronext
De volgende selectie maakten wij op basis van beleggingsfondsen die verhandelbaar zijn op de Euronext:
Wat anders aan deze selectie is vergeleken met het aanbod bij populaire brokers zoals DeGiro is de brede keuze van aanbieders.
Behalve dominante partijen zoals iShares, Lyxor of Vanguard, kun je ook wat meer nicheproducten kopen van lokale en Europese spelers zoals het Nederlandse Optimix of het Franse AXA.
En zo’n fonds zoals AXA World Funds Global Factors verdient zeker de aandacht. De lopende kosten met 0,4 procent zijn flink lager dan voor de meest beleggingsfondsen en zijn concurrerend zelfs ten opzichte van sommige ETF’s.
Een ander fonds dat goed is om uit te lichten is ASN Duurzaam Mixfonds Offensief. Dit fonds belegt naast aandelen, die de hoofdfocus zijn, ook in obligaties en microkredieten.
Zo’n combinatie kan interessant zijn als er één specifiek beleggingsthema, zoals duurzaamheid in dit geval, wordt nagestreefd. Investeren in meerdere activaklassen kan ook een manier zijn om spreiding te creëren.
Voordat je definitief een paar beleggingsfondsen aanschaft is het goed om te beseffen dat de kosten van deze producten substantieel hoger liggen dan bij de ETF’s.
Ondanks de goedkope fondsen zoals die van AXA bedragen de lopende kosten van de tien beleggingsfondsen in onze selectie gemiddeld 0,9 procent. Daarmee is de beheervergoeding ongeveer drie keer hoger dan bij de tien ETF’s die we in dit artikel hebben behandeld.
Lees meer over beleggen:
- 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger
- Deze 23 ETF’s en fondsen die wereldwijd beleggen, kun je krijgen bij brokers DeGiro, BUX en Binck – hier moet je op letten
- De jonge generatie van nieuwe beleggers kijkt verder dan hippe aandelen zoals Tesla, aldus CEO Nick Bortot van beleggingsapp BUX
- Waarom je niet te veel moet vertrouwen op superbeleggers die het een tijdje goed doen